Nieuws

Heb jij ook een hekel aan kritiek?
23/08/2012

 

Het is niet leuk om kritiek te krijgen. Vaak voel je je boos, verdrietig of teleurgesteld. Voor je het weet heb je het gevoel dat je nergens goed in bent. Soms kan één opmerking je hele dag om zeep helpen. Kritiek of feedback kan ook een weerslag hebben op je lijf. Je voelt je opeens gespannen, moe en moedeloos.

Vb: Anja had van haar leidinggevende te horen gekregen dat haar capaciteiten niet overeenkwamen met haar huidige functie. Anja reageerde geschokt. Ze voelde zich aan de kant geschoven en het leek alsof thuis en op het werk niets meer lukte.

Kritiek hoeft niet al je emoties overhoop te gooien. Met de andere instelling kan kritiek je juist versterken!

Waarom reageren we soms zo heftig op feedback? We betrekken de feedback op onze hele persoonlijkheid. We vergeten dat we zoveel meer zijn dan dat ene punt van kritiek. Als ik jou een hele week zou filmen, dag en nacht, en ik zou één negatieve opmerking hebben over je gedrag, is die opmerking dan een veralgemening voor de hele week? Nee dus, je bent zoveel meer dan die ene opmerking. En na een hele week filmen zal ik wellicht nog maar een klein stukje van jou kennen. Waarom dan denken dat niets goed is, bij één puntje van kritiek?

Vb: Na het coachtraject had Anja begrepen dat haar baas niet had verteld dat ze geen capaciteiten had. Want Anja had veel capaciteiten: als mama, als vriendin, vrouw van, als collega, loyale werkneemster, kind van… Ook op werkgebied had Anja ontzettend veel capaciteiten. Maar enkele van de capaciteiten die nodig waren voor deze job, daar was ze minder sterk in. Niet meer of minder.

Als we oog blijven hebben voor het grotere plaatje, wie we zijn, is het eenvoudiger om feedback in de juiste context te plaatsen. En ik ben alvast overtuigd dat jij een mooi mens bent, ook met je aandachtspunten!


> Naar alle artikels

Bedrijven die reeds een beroep op Infinio doen (rechtstreeks of via één van onze partners)