Nieuws

Wat als je baas een idioot is?
21/03/2013

De kans is groot dat je ten minste één keer in je carrière moet werken voor een slechte baas. Je hebt slechte bazen in allerlei soorten: Sommigen komen hun beloftes niet na, anderen luisteren niet en nog anderen maken grove fouten in de aanpak van hun werk. Als jij werkt voor zo een baas, wat moet je doen… en vooral wat moet je niet doen?

Als je helemaal gefrustreerd wilt raken of ontslagen wilt worden, dan raad ik je aan om medestanders te zoeken die je baas ook een idioot vinden. Zo kan jij je gevoel dat je baas een idioot is, versterken. Dat helpt om je frustratie te verhogen. Of je kan regelmatig gaan klagen bij je baas over alles wat slecht loopt. Zo kan je een negatief sfeertje rondom jezelf te creëren in de ogen van je baas. Of beter nog, vermijd hem. Dan krijgt je baas zeker geen idee meer van al je harde werk en zo kan je jezelf aan de kant zetten. Het kan echter ook anders…

Hoe komt het nu dat jij je baas een idioot vindt? De reden dat jij je baas een idioot vindt, is omdat je baas niet dezelfde sterke punten heeft als jij.  Jij hebt alleen maar oog voor de dingen waar jij goed in bent, en je baas minder sterk.

De volgende 3 tips zorgen ervoor dat jij minder last hebt van de slechte eigenschappen van je baas en jij er beter uitkomt:

Tip 1: Wees je baas dankbaar. Dankzij de slechte eigenschappen van jouw baas, weet jij waar jouw talenten liggen. Die dingen waar jij je bij anderen aan ergert, daar heb je zelf vaak talent voor.  

Vb: Peter ergert zich dat zijn baas niet kan organiseren. Zijn bureau is een puinhoop, hij vergeet daardoor belangrijke taken en als zijn baas een event moet organiseren, lopen er altijd dingen fout. Het feit dat Peter zich zo ergerde aan dat gedrag van zijn baas, maakte voor hem duidelijk hoe groot zijn eigen organisatietalent is.

Tip 2: Vertel aan je baas waar jij goed in bent en zo de organisatie kan helpen. Onderzoek samen hoe jij met jouw talent meer kunt doen.

Vb: Tijdens een beoordelingsgesprek vertelde Peter aan zijn baas, hoe fijn hij het vindt om activiteiten te organiseren. Hij vertelde ook dat hij dat graag meer zou doen. Enkele weken later vroeg zijn baas aan Peter om de jaarlijkse opendeurdag voor zijn rekening te nemen. Peter nam deze opdracht met beide handen aan en zorgde ervoor dat deze open deur een groot succes werd. Peter kreeg hier veel energie van. En zijn baas was al lang blij dat Peter dit deed!

Tip 3: Ten slotte, zolang je jouw baas ziet door de “idioot” filter, blijft hij ook een idioot. Door je zo te fixeren op de slechte eigenschappen van je baas, verlies je kostbare energie. Je ziet niet meer welke dingen hij of zij wel nog goed doet. Laat je oordeel los en focus je nog op 1 ding: Hoe kan ik meer met mijn talent doen, zodat de organisatie hier beter van wordt.

Vb: Het bureau de baas van Peter is nog steeds een puinhoop en hij vergeet ook nog dingen. Maar Peter steekt daar zijn energie niet meer in. Peter is zijn baas ook meer gaan waarderen omdat hij Peter steeds meer vraagt om events te organiseren. Hierdoor gaat Peter elke dag met meer plezier werken.

Met mijn 10 jaar als leidinggevende in mijn achterhoofd hoop ik oprecht dat deze tips je helpen om met een andere bril naar je baas te kijken. Succes!


> Naar alle artikels

Bedrijven die reeds een beroep op Infinio doen (rechtstreeks of via één van onze partners)