Nieuws

Iets wat je moet weten over motiveren
30/04/2013

 Herken je het ook dat je sommige dagen niet vooruit te branden bent? Zo van die dagen dat je nergens voor gemotiveerd geraakt? En op andere dagen, als je weet dat je een drukke dag voor de boeg hebt, dat je ’s morgens er meteen invliegt. Dat je zin hebt om te knallen! Om alles te geven en ervoor te zorgen dat ’s avonds je taken allemaal af zijn?

De laatste jaren is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan, om bovenstaande te verklaren. En uit die onderzoeken zijn concrete tips te halen, die ook jou helpen jezelf of anderen optimaal te motiveren.

Een van de meest onderkende principes van motivatie verklaart waarom je soms zit te lanterfanten en op andere momenten enorm gemotiveerd bent om erin te vliegen. Je raakt namelijk meer gemotiveerd van dingen die echt een inspanning vergen dan van zaken die weinig voorstellen. Kortom “inspanning leveren” motiveert. Een toonaangevende Amerikaanse psychologe Carol Dweck zegt hierover:

“Inspanning is een van de dingen die het leven betekenis geven. Inspanning wil zeggen dat je ergens om geeft, dat iets belangrijk voor je is en dat je bereid bent om ervoor te werken.”

Als je 2 uur hebt om je huis te poetsen, voel je je vaak veel meer gemotiveerd dan wanneer je een hele dag de tijd hebt. Dus hoe groter de inspanning hoe groter de motivatie!

Volgende 2 tips helpen je om deze kennis om te zetten in de praktijk. Zo kan jij anderen of jezelf beter motiveren:   

1)      Als je een ander wilt motiveren iets voor jou te doen, zeg dan niet dan het niets voorstelt. Onbewust denkt de ander dat het geen inspanning gaat vergen en dat motiveert niet. Misschien denkt die ander zelfs “als het niets voorstelt, doe het dan zelf”.  Maak duidelijk dat hetgeen je de ander vraagt niet niets is. Dus stel geen “vraagje” maar een “vraag”. Zorg dat de ander het gevoel krijgt dat hij/zij moeite moet doen om aan je verzoek te voldoen. Op die manier is het voor de ander “meer zinvol” jou te helpen en zal zijn of haar motivatie groter zijn.

2)      Als je jezelf wilt motiveren om je taken af te werken, zorg dan dat de inspanning die je moet leveren groter wordt. Je kan bijvoorbeeld jezelf opleggen om je taken binnen 2 uur in plaats van 3 uur af te werken. En misschien kan je voor jezelf er nog 1 taak bij verzinnen. Zo wordt de inspanning die je moet gaan leveren groter en daarmee groeit je eigen motivatie.

PS: DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.


> Naar alle artikels

Bedrijven die reeds een beroep op Infinio doen (rechtstreeks of via één van onze partners)