Nieuws

Hoe rustig presenteren voor een volle zaal
23/05/2013

Jezelf presenteren voor 1000 mensen is niet niks. Je kan last krijgen van ‘doem’ scenario’s. En dat heeft een reden!

We baseren ons vaak op eerdere negatieve ervaringen. Deze negatieve ervaringen maken ons nerveus. Ze doen ons geloven dat het niet gaat lukken. Vanuit het verleden hebben we ook geleerd veel aandacht te hebben voor onze minder sterke punten. Denk maar aan schoolrapporten of sommige beoordelingsgesprekken.  

Ook ik kon in het begin enkel maar denken aan de tientallen keren dat ik in presentaties niet goed uit mijn woorden kwam. Of zo nerveus was dat ik mijn tekst vergat… Ik ging piekeren over deze ervaringen. Deze bevestigden voor mij dat het niet ging lukken om rustig en authentiek mijn verhaal te doen.  

En toch waren er ook andere situaties waarin ik mezelf heb moeten presenteren, die goed gingen. Door deze positieve ervaringen te analyseren is het mij gelukt om rustig en authentiek mijn verhaal te doen voor een bomvolle zaal. De volgende 3 stappen leggen je precies uit hoe dat in zijn werk gaat.  

1) Zoek een voorbeeld waarin, dat wat je wilt bereiken, al eens gelukt is. Of een situatie waarin het je al een beetje lukte. Denk hierbij aan soortgelijke positieve situaties uit je werk, je privé leven, je sociaal leven… Ga desnoods terug in de tijd. Denk aan je jeugd, je studententijd, het begin van je carrière of voorvallen van vorige week! Het hoeven geen exact gelijkaardige situaties te zijn. Gewoon situaties die er een beetje op lijken.

 Ik moest terugdenken aan de presentatie van mijn eindwerk. Dat vond ik ook spannend, en toch slaagde ik erin om rustig mijn verhaal te doen. En ook vorige week nog, toen ik Infinio ging voorstellen bij een potentiële klant, heb ik rustig en authentiek mezelf en Infinio voorgesteld.   

        2) Kies er één positieve situatie uit en analyseer deze. Wat maakte dat het je toen gelukt is? Wat heeft jouw toen geholpen om het goed/beter te laten verlopen?

De presentatie van mijn eindwerk: Ik ben toen ruim op tijd aangekomen, zodat ik kon wennen aan de ruimte waar ik moest presenteren. Ik had mijn presentatie een aantal keer geoefend. En ik had mezelf toen voorgenomen dat ik tevreden zou zijn als ik 1 iemand uit de zaal kon inspireren. Ik had ’s morgens rustig de tijd genomen om te ontbijten…

 
3) Welke tips kan je jezelf nu geven op basis van deze vroegere succesvolle ervaring? Wat leer je nu uit deze positieve ervaringen? Kijk naar de middelen die jou voorheen geholpen hebben. Welke kan jij nu ook toepassen? Schrijf alle tips op, die jij jezelf kan geven. 

Deze strategie kan je op oneindig veel domeinen toepassen! Als je moet solliciteren, als je een lastig gesprek moet voeren, als je een moeilijke knoop moet doorhakken… Zoek telkens naar een situatie die er op lijkt en waarin je (al een beetje) tevreden was. Analyseer deze en leer hieruit!

Veel plezier en hopelijk tot 8 juni in Hasselt waarin we op een inspirerende en positieve manier jouw unieke talenten te ontdekken!

 


> Naar alle artikels

Bedrijven die reeds een beroep op Infinio doen (rechtstreeks of via één van onze partners)