Nieuws

Positief feedback geven
12/12/2013

Veel leidinggevenden vinden feedback geven lastig Of ze willen iedereen te vriend houden, of  ze voelen zich geremd omwille van een mogelijke tegenreactie van de anderen… Vaak wordt het geven van feedback dan uitgesteld, wat onderhuids spanning teweeg brengt bij de leidinggevende.  En feedback geven is ook spannend. Kritiek geven wekt vaak een defensieve reactie op. 

 

Feedbackgeven kan ook juist aanzetten tot samenwerken. Hoe? Collega Coert Visser heeft een progressiegerichte feedbackmethode ontwikkelt. Deze techniek komt positief over en toch is je doel voor de ander helder. De volgende drie stappen laten zien hoe deze aanpak in elkaar zit:

1.  Verwoord de gewenste situatie in positieve en concrete termen.
2.  Licht toe wat die gewenste situatie belangrijk maakt. Geef aan wat het oplevert als de gewenste situatie bereikt is.
3.  Stel vervolgens een vraag die de feedbackontvanger uitnodigt na te denken over zijn bijdrage aan het bereiken van de gewenste situatie.

Vb. “Bram, ik zou het fijn vinden als jij aanwezig bent als we onze meetings starten. Zo krijg je alle info mee en dan kan je jouw mening laten horen vanaf de start. Wat zou jij kunnen doen om volgende keren tijdig aanwezig te zijn?”

Vb. “Sofie, ik wil je vragen om meer uitvoerende taken te delegeren aan je team. Je hebt meer potentieel in je macht. Door je meer vrij te maken op strategisch niveau, ben je van nog grotere waarde voor onze organisatie. Daarnaast geef je zo je team de kans zich nog meer te ontwikkelen. Wat heb jij nodig om meer uitvoerende taken te delegeren?”

Deze aanpak dwingt je om na te denken over de voordelen van je verzoek. En dat is maar goed ook, want waarom zou een ander iets moeten doen als jij niet kan benoemen waarom dat belangrijk is?

Veel succes!


> Naar alle artikels

Bedrijven die reeds een beroep op Infinio doen (rechtstreeks of via één van onze partners)