Nieuws

Welke leugen houd jij in stand?
19/04/2012

Doe jij je ook beter voor dat je bent? Allemaal kleine leugentjes, die op den duur hun eigen leven gaan leiden. Voor je het weet denkt je omgeving dat je een top ouder bent, dat je altijd netjes gekleed voor de dag komt, dat je relatie recht uit een sprookje komt of dat jij je job met 2 vingers in de neus aankan. Je twijfel of onzekerheden verdoezelen kost je bergen energie.
Als je je mindere kanten durft te tonen voel je je meteen een stuk rustiger. Want je mag er zijn, met al je tekorten! En meer nog, door je mindere kanten te delen, ontmoet je lotgenoten, die je advies kunnen geven of je steunen. Je zelfverzekerdheid groeit en voor je het weet zijn die minpunten geen drama meer.
Door ons beter voor te doen dan we zijn, worden we onzeker. Bewust of onbewust doen we er alles aan, om onze onzekerheden niet te tonen. In de professionele wereld noemen we dit ‘impression management’ (= ervoor zorgen dat anderen een positieve indruk van je kwaliteiten en prestaties krijgen). Je raakt verstrikt in je eigen leugens en stress steekt de kop op. Je denkt dat niemand je begrijpt, maar eigenlijk ben jij gewoon niet eerlijk naar de buitenwereld. Op die manier krijgen anderen de kans niet om jou echt te begrijpen en sta je er inderdaad alleen voor.
Vb Anneleen: “Al weken sliep ik slecht. Ik kon mijn werk niet meer aan, maar durfde dat niet te laten zien aan mijn collega’s. Mijn leidinggevende gaf me telkens meer werk. Ik dacht dat ik genoeg signalen gaf. Maar mijn coach heeft me laten inzien dat ik net alles deed om de indruk te wekken dat het nog wel lukte. Zo hadden mijn collega’s en mijn baas geen idee wat er echt in mij omging. En ik voelde me niet begrepen door hen.
Volgende stappen helpen je meer geluk te ervaren met minder leugentjes:
Stap 1: Onderzoek bij jezelf wat je probeert te verdoezelen.
Stap 2: Onderzoek of het je waard is om dat ‘ideaalplaatje’ te tonen aan de buitenwereld. Wat win je? Wat verlies je? Hoeveel energie kost het je? Is wat je doet in overeenstemming met je waarden? Als jij tijd voor je gezin het allerbelangrijkst vindt, klopt het niet dat je voortdurend aan het poetsen bent. Als je slecht slaapt en je gezondheid belangrijk vindt, klopt het niet dat je je werk toch voorrang blijft geven. Je waarden niet naleven maakt je ongelukkig!
Stap 3: Neem vervolgens actie om stap voor stap je gedrag te wijzigen. Maak heel concreet wat je anders gaat doen en spreek deadlines af met jezelf.

Ook vrienden, je partner of een coach kunnen je helpen om komaf te maken met gedrag wat jou energie kost en je onzeker maakt.

> Naar alle artikels

Bedrijven die reeds een beroep op Infinio doen (rechtstreeks of via één van onze partners)