Nieuws

Zorg jij voor anderen of voor jezelf?
7/06/2012

Veel van mijn coachklanten zijn moe. Moe omdat ze het gevoel hebben, altijd voor anderen te zorgen. Moe om altijd weer initiatief en verantwoordelijkheid te moeten nemen. En ze zijn het beu om altijd voor anderen in de weer te zijn. Ze willen graag meer tijd voor zichzelf.

Zou jij ook zo graag fris en monter door het leven gaan, met voldoende tijd voor jezelf? Ook jij kan die muizenissen in je hoofd doen stoppen en meer tijd spenderen aan jezelf.
Er zijn 2 belangrijke oorzaken waardoor jij denkt altijd voor anderen te moeten zorgen. Het gaat om 2 kronkels in je denken die jou niet helpen. En het goede nieuws is dat jij door je denken aan te passen er zelf iets aan kan doen!
Ten eerste: Zie jij de mensen die je helpt voor “vol” aan? Stel jezelf de vraag of anderen echt niet capabel zijn om zelf beslissingen of verantwoordelijkheid te nemen. Durf je te zien dat anderen ook talenten hebben? Ga geloven dat de meeste mensen heel goed voor zichzelf kunnen zorgen. Het is pretentieus te denken dat ze jou telkens nodig hebben.
Ten tweede: Door alles voor anderen op te lossen ontneem je hen ook de mogelijkheid om te leren of initiatief te nemen! Vaak denken mensen dat ze zelf alles beter doen. Beter in jouw ogen, ja. Maar is dat ook beter op lange termijn? Je ontneemt anderen de kans om hun leven op hun manier te leven!
Vb. Telkens weer moest Ria haar collega eraan herinneren de maandrapportage tijdig in te leveren. En dat was Ria beu. Dus heeft ze dat haar collega Bram op een correcte manier meegedeeld: “Bram, ik merk dat ik het beu ben om je telkens attent te maken dat de maandrapportage ingeleverd moet worden. Ik geloof dat je dat best kan zonder mijn waarschuwing.” Hierdoor voelde niet alleen Ria een last van haar schouders vallen, ook Bram voelde zich meer serieus genomen in zijn rol!
Weet je wat nog een nadeel is van alles voor anderen te willen doen? Je straalt het ook uit dat je het druk hebt. Vrienden, familie of collega’s die echt hulp nodig hebben zullen niet snel naar een gestresseerd iemand stappen. Mensen die jou echt nodig hebben, doen dus geen beroep op jouw talent!
Hoog tijd dus om anderen te helpen groeien door zelf even aan de kant te gaan staan! En je hebt nu al enkele minuten tijd aan jezelf gespendeerd door dit artikel te lezen. Zie je wel dat je ook voor jezelf kan zorgen J

> Naar alle artikels

Bedrijven die reeds een beroep op Infinio doen (rechtstreeks of via één van onze partners)